H ΕΑΑΚ Κρήτης για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΑΑΚ Κρήτης για το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών. Αναλυτικά:

Να μη μείνει κανένας φοιτητής στο δρόμο!

Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα της πανδημίας του COVID-19, με τις σχολές και τα Ιδρύματα να παραμένουν κλειστά, εκτός από τα εργαστήρια και τις κλινικές όπου θα ανοίξουν στις 25 Μάη. Παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης για «επιτυχή αντιμετώπιση» της υγειονομικής απειλής, η κατάσταση έρχεται να την διαψεύσει. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. τα χρόνια των μνημονίων και των πολιτικών της ΕΕ, που υπηρετούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει λεηλατηθεί πλήρως, έχοντας μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, μαζικά τεστ δεν γίνονται για να υπάρχει έλεγχος της διασποράς του ιού, ενώ ατομικά μετρά υγιεινής λείπουν τόσο και στους ίδιους του εργαζόμενους στο ΕΣΥ, όσο και στην κοινωνία. Παράλληλα το φαινόμενο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας εντείνεται εν μέσω πανδημίας, με πολλούς εργαζόμενους να έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ όσοι συνεχίζουν να εργάζονται βλέπουν τον μισθό τους να μειώνεται και το φόρτο εργασίας τους να αυξάνεται, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, όντας έτσι ευάλωτοι απέναντι στον ιό. Ως απάντηση σε όλα αυτά λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλοντας να κρύψει την παραπάνω κατάσταση, μιλάει για «ατομική ευθύνη» και να «μείνουμε σπίτι», δίνει τεράστια ποσά σε επιχειρήσεις και καθιερώνει φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και την ίδια στιγμή περνάει αντεργατικά, αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια εκμεταλλευόμενη την κατάσταση. Εκτός αυτού, νομοθετεί για τους εργαζόμενους επιδόματα πείνας 800 € και voucher 600 €, συνεχίζοντας απτόητη την επίθεση. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι την κρίση της πανδημίας θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση βγαίνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της στέγης, ειδικά στην Κρήτη. Χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη επιδημιολογική μελέτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνας, ενώ από την εξαγγελία του πρωθυπουργού ενδιαφέρον είχε το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων ήδη από την 1η Ιουνίου, γεγονός που υποδεικνύει πως θα ανοίξει και επίσημα η τουριστική σεζόν, με όποιους κινδύνους ελλοχεύει για επανέξαρση της πανδημίας. Με δεδομένο τον ήδη «χαμένο» χρόνο, τα μεγάλα τουριστικά οικονομικά συφέροντα και ο ΣΕΒ πιέζουν για ούτε μία παραπάνω χαμένη μέρα κερδοφορίας. Τα τελευταία χρόνια, οι πόλεις τις Κρήτης έχουν καταντήσει τουριστικές attraction, με αποτέλεσμα λίγα σπίτια να προορίζονται για τον τοπικό πληθυσμό, ενώ τα περισσότερα να μένουν άδεια όλο το χρόνο εκτός από το καλοκαίρι, όπου γίνονται ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb για τους τουρίστες επειδή έτσι ο ιδιοκτήτης έχει παραπάνω κέρδος. Αυτό δεν πλήττει μόνο τους φοιτητές, αλλά και καθηγητές, γιατρούς και νέους εργαζόμενους. Τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι ελάχιστα, και τα νοίκια δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση ούτε στο μέγεθος ή στην κατάσταση του εκάστοτε ενοικιαζόμενου, ούτε στις οικονομικές δυνατότητες των φοιτητών και των εργαζομένων. Αν θα βρουν ή δεν θα βρουν στέγη, αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές δυσκολίες, κι ακόμη, σε όλο αυτό προστίθεται κι ο φόβος μήπως βρεθούν στα μέσα της χρονιάς χωρίς στέγη, μιας κι ο ιδιοκτήτης του μπορεί να αποφασίσει μια μέρα ξαφνικά να το μετατρέψει σε Airbnb «κερδίζοντας» πολλά περισσότερα, χωρίς να τον ενδιαφέρει κάτι άλλο παρά μόνο το κέρδος. Πολλές φορές ακόμα και σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, ιδιοκτήτες απειλούν τους φοιτητές που δεν μπορούν να τους καταβάλουν ολόκληρο το ενοίκιο, την ώρα που οι ίδιοι παίρνουν πολλά παραπάνω «μαύρα», από όσα δηλώνουν στο μισθωτήριο. Διαμορφώνεται έτσι και η τάση για αναζήτηση μεγαλύτερων διαμερισμάτων προς ενοικίαση με σκοπό την συγκατοίκηση, αν και ακόμα και αυτό δεν ελαφρύνει την κατάσταση, διότι τα ενοίκια αυξάνονται σχεδόν εκθετικά σε σχέση με το μέγεθος του διαμερίσματος. Ορισμένοι φοιτητές ακόμη αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ξενοδοχεία μέχρι και για ετήσια διαμονή τους ώστε να διαπραγματευτούν την τιμή μίσθωσης δωματίου.

Την παραπάνω κατάσταση έρχονται να εντείνουν, οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Η υποχρηματοδότηση είναι φανερή στη μέριμνα για τους φοιτητές, τόσο σε στέγαση όσο και στη σίτιση που μπαίνουν σε τριτοδεύτερη μοίρα, με τα δωμάτια των εστιών στα ιδρύματα της Κρήτης να μην καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες των φοιτητών για στέγαση (Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Ρέθυμνο). Στο Ηράκλειο η πυρκαγιά στις εστίες του ΠΚ το 2018 φανέρωσε την ελλειπή χρηματοδότηση στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου το Πανεπιστήμιο έστελνε φοιτητές για τη διαμονή τους. Πλέον, οι ελάχιστοι δικαιούχοι στέγασης (περίπου 1% των ενεργών φοιτητών του Π.Κ.) διαμένουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, σε ένα απομακρυσμένο τόσο από την Πανεπιστημιούπολη, όσο και από την πόλη, ξενοδοχείο. Τώρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το Π.Κ., όπως και όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας, πέταξε έξω από το σπίτι τους ουσιαστικά τους εστιακούς φοιτητές με πρόσχημα τη «διασφάλιση της δημόσιας υγείας». Βέβαια, δεν έλαβε υπ’ όψιν του, ότι έτσι έγιναν χιλιάδες άσκοπες μετακινήσεις και ότι ένα τεράστιο ποσοστό εστιακών φοιτητών δεν είχε κάποια μόνιμη κατοικία εντός Ελλάδας με αποτέλεσμα να πρέπει τα πανεπιστήμια να προβούν σε διαδικασίες συνεννόησης με τις έκαστες πρεσβείες, ώστε ουσιαστικά οι φοιτητές να πάνε πίσω στην χώρα καταγωγής τους, πολλές φορές χωρίς την θέληση τους. Αντίστοιχα κινήθηκε και το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο συν τοις άλλοις τα τελεταία χρόνια έχει κόψει το ελάχιστο επίδομα ενοικίου σε φοιτητές, ενώ είναι δικαιούχοι εστιών και μένουν εκτός, δίνοντάς το πλέον είτε με ακαδημαικά κριτήρια, είτε μέσω αναταποδοτικής εργασίας, δουλεύοντας δηλαδή για το Ίδρυμα.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) που αποσκοπούν στην ανέγερση νέων εστιών. Οι εστίες αυτές θα διατίθενται στους φοιτητές έναντι ενοικίου, ενώ η λειτουργία και η συντήρησή τους θα περνάνε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ολοένα και μεγαλύτερη εισβολή ιδιωτών στα πανεπιστήμια και η αξιοποίηση κάθε πτυχής και λειτουργίας τους από αυτούς, απαξιώνεται κάθε έννοια του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, βρίσκοντας την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν επιχειρήσεις και εταιρείες στις πλάτες των φοιτητών, με τα Ιδρύματα να λειτουργούν και αυτά σαν επιχειρήσεις, βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.

Ακόμα και μέσω πανδημίας, που οι λαϊκές οικογένειες πλήττονται, ενώ πολλοί χάνουν την δουλειά τους και καλούνται να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς με το «φιλοδώρημα» της κυβέρνησης, συνεχίζεται κανονικά η καταβολή ολόκληρου του ενοικίου από τους φοιτητές. Η εξαγγελία για μείωση έως 40% του ενοικίου σε φοιτητές που είναι προστατευόμενα μέλη και οι οικογένειες τους πληγώθηκαν άμεσα από την πανδημία, μόνο ως ημίμετρο μπορεί να θεωρηθεί. Από την διάταξη αυτή δεν λαμβάνονται υπόψιν οι φοιτητές που εργάζονται -άρα δεν αποτελούν προστατευόμενα μέλη- παράλληλα με τις σπουδές τους, για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά πριν ακόμα ξεσπάσει ο κορονοϊός, πόσο μάλλον τώρα που εν μέσω πανδημίας έχουν χάσει και αυτοί τις δουλειές τους και προφανώς οι οικογένειες τους δεν μπορούν να τους συντηρήσουν. Βέβαια, καμία αυταπάτη δεν τρέφουμε, πως οποιαδήποτε κυβέρνηση θα λειτουργήσει προς το συμφέρον αυτών, των πιο πληττόμενων και ταξικών κομματιών της νεολαίας.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω λοιπόν, απαιτούμε:

•Aύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών.

•Καταβολή του φοιτητικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που μένουν εκτός εστιών, καθώς και την άμεση κατάργηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων για την απόκτηση του.

•Έκτακτη χρηματοδότηση που θα καλύπτει πλήρως τα ενοίκια των φοιτητών μέχρι να ξανά ανοίξουν οι σχολές.

• Δημιουργία υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας, όπου θα μπορούν να απευθυνθούν όσοι φοιτητές δεν έχουν συμβόλαιο, η οποία θα ενημερώνει τους φοιτητές για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να καλυφθεί το συμβόλαιό τους.

•Άμεση ανέγερση νέων εστιών και την αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της τοπικής διοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια) για την εύρεση λύσης στο ζήτημα της στέγασης.

•Βελτίωση των συνθηκών ζωής μέσα και έξω απ τις εστίες.

Ε.Α.Α.Κ. ΚΡΗΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί